Best deal in town!!! Click dekat sini tauu :D

Saturday, April 25, 2015

Aqiqah Taarique Daniel










Mama fou routine

Balik keje amik hasben dekat KL Sentral.

Dari KL Sentral terus rumah nanny baby Taarique.

Ambil Taarique, pastu dinner dulu before balik rumah.

Balik rumah tidurkan baby.

Baby tidur baru basuh botol susu, simpan susu yang pam kat opis tadi dalam freezer, basuh baju baby, angkat baju baby yang semalam, lipat baju baby.

Kemas rumah sikit. Itu pun kalau rajin.

Kemas bag baby untuk besok.

Pam susu kalau rasa susu banyak lagi.

Main handphone. Tengok instagram, kot kot ada baju comel ke, nak raya kann. Hewhew. Layan chat mane yang rase nak layan.

Habis pam, simpan susu dalam freezer. Basuh segala mak nenek pam susu tu. baju dah basuh kena sidai pulak.

Dah sidai baju sambung main handphone sambil tertido. Ngehngehngeh.

Malam terbangun baby dah bising nak susu. Bagi susu tido balik.

Tiba-tiba dah pukul 5 baru ingat tak solat isyak lagi. Bangun solat terus kemas bag pam aku. Masukkan botol susu dalam bag baby. Cek2 barang cukup tak untuk baby.

Pegi mandi siap2 nak pegi keja.

Baby dah bangun tukar pampers and bagi minum susu.

Pastu keluar rumah hantar baby pergi rumah nanny.

Terus pegi keja hasben bawak sampai KL Sentral. Dia turun kat situ aku terus pegi keja.

Habis keja ulang balik yang kat atas tuu. Huuuuu

Belanja satu gambar Taarique masa aqiqah hari tu.

Bai.

Monday, April 13, 2015

New parents

Still tak boleh nak percaya je aku dah terberanak seketul baby yang bernama Taarique Daniel nih.


Tiba2 je dah nak masuk tiga bulan. Hehuu. Baby pun dah pandai nak cakap2 ngan orang. Pandai dah duduk senyap dalam rocker tu even tak lama sangatlahh. Bolehlah biarkan baring je dia okay diam2 tapi tangan tak dok diam lahh.

Lepas ada baby ni nak mandi ber-scrub bagai jangan mimpilah. Nak lalala dididi kat toilet tu tak payahlah letak harapan sangat. Nak enjoy makan pun tak boleh. Haihh.

Bukan nak merungut tapi nak cakap reality of having a baby. Aku tidur pun pukul 10. Kalau baring pukul 9.30 malam tu pon boleh gone dahh. Pagi pukul 5 lebih dah kena bangun. Kalau tak bangun ada orang bangunkan T____T

WHERE IS MY BEAUTY SLEEEEPP

I NEED MY BEAUTY SLEEEEEP NOWW.

Bila nak keluar makan mesti fikir seribu kali.

Kesian baby tido.

Nanti die bangun cemane?

Nanti aku nak makan cemane?

Kalau die nak susu cemane? Even kat donia ni dah ada nursing cover kau rasa kau tak malu sangat ke main selak2?

Paling aku risau sekali part tulah sebab aku rasa aku masih tak berapa nak confident nursing in public. Kamonlah kalau aku yang breastfeed anak ni pon batak tengok orang menyusu inikan lagi diri sendiri nak buat, kamonnn.

Lepas tu bila ada baby ni mulalahh nak ambil tahu baby wearing lah, cloth diaper lah, power pumping lah, apapelah berkaitan baby. Yang paling tak sudah2 tu tengok baju baby. Aduhai. Syukur dapat baby boy. Kalau dapat baby girl, habissss.

Lepas tu mulalah verangann nak buat baby blanket lah, playmat lah, soft toys lah, apapelah yang aku boleh jahit guna mesin jahit yang bakal tiba dalam bulan Jun, insyaAllah. Ngeh ngeh ngehh

Ghupenye lebih kurang mcm nilahh wehoo


Tapi yang paling best sekali aku baru tahu yang cloth pad tu pon ada banyak brand hehehe so aku ada beli tiga bijik dari bamboolite. So far okay je tapi bodohnya beli cover color2 sebab kalau period ke apa tak nampak. Haihhh

Lepas tu aku beli Charlie Banana punya regular pad and liner. Tak sabar nak gunaa. Ehh? Kalau beli untuk maknya mesti beli sekali untuk anaknya kann hewhewhew

Aku bace kalau nak start cloth diapering, kena ada at least 12 - 18 pieces of cloth diapers. Haihh aku baru ada 6 ketul. Huhu kalau nak tambah sedialah duit lime ratus yerrr. Huuuuu pastu sebabkan aku pemalas, tak start2 lagi. Haihh

Takpelahh, insyaAllah mggu depan aku nk start on the weekend senang nak monitor.

Hehehehe wish me luck!

Saturday, March 21, 2015

A little surprise....


Kalau ada yang belum tahu, saya telah melahirkan seorang bayi lelaki yang comel pada 19 January lepas.

Alhamdulillah dapat bersalin normal dan baby sihat sangat. Cuma sebab aku deliver during my 37th week so baby kena prolonged jaundice T__T

Sedihnya kena masuk hospital kena phototheraphy. Lepas tu yang palig seksa sekali sebab prolonged jaundice so kena cek darah and air kencing. Kena air kencing kotor pulak dahh.

Salah kami new parents kan tak tau ape. Dengar orang cakap je susu kambing bagus. Memanglah bagus. Untuk maknya bukan anaknya. So kitorang ingat ok bagi susu kambing kat baby. Hemmpphhh. Rupanya lepas adik aku pergi kursus kawin hari tu ada pegawai kesihatan bagitahu kandungan protein dalam susu kambing tu tinggi tak seswai utk baby. Huaa lagi. Tu yang baby kena kencing kotor sebab protein tinggi dalam air kencing.

Lagi satu problem pulak, susu aku tak berapa nak banyak so kenalah campur dengan susu formula. Mahal pulak tuuuu. Aduhai. Aku pun risau cemane nak bagi susu time keja nanti. Haihh nangis lagi. Nangis dalm hati je tauu bcos iols tak menangis depan orang tauu *elehh konon*

Hahahaha

Lepas tu bila risau macam2 mulalah google jumpa freemie. OMG ekcited gilaa dapat pakai. Tak sabar2 lah nak pump untuk next session.

Tu jelah nak bagitahu.

Jap nak letak gambar latest baby Taarique Daniel.


Bai.

Thursday, December 4, 2014

1148

Welcoming December......