Best deal in town!!! Click dekat sini tauu :D

Tuesday, August 31, 2010

mari belajar beli kad

This entry aku nak cerite pasal my dream wedding invitation card. Ehhh wedding card pun buleh nak mimpi2 ek? Whatever.

Ade laahhh zaman dulu kala aku browse thru pages, and found this blog, cantik juge card2 die. Sebab entah laaa lain dari kedai wedding card yang typical kad kahwin itu. I dont like *berlagak, abis kau nak yang macam manee??? Huh??*

Ade jugak aku tibe2 berfikiran kurang waras nak buat sendiri pulak kan tapi equipment sapa nak supply pulak kan? Setakat kad2 kertas, ribbon bagai mestilah aku pandai cari. Heh. Memang lah, nothing is impossible tapi kalau kau tu dah macam ni nak jugak buat sendiri ape ke he? *haaa kan dah kuar slang Perak*

Anyway, semalam kan aku dah peruntukan office hour aku yang aku sendiri declare sebagai hari cuti itu, aku jumpe satu b2b blog nih... die review handmade card, and ade satu from paperthrill.com memang mengundang gundah gulana jiwe aku selagi aku tak email and mintak die quote dekat aku price untuk kad die. Maybe mahal kot tak kad die tu tapi at least aku ade some ideas laa kan?? Hehehehe buleh buat sendiri nihhhh *evil grin*

Design die cantik and simple and memang kellasssss gitu! Jom kite tengok gambar pulak. Sebagai tande penghargaan aku dekat kad2 die. Meletopsss!!!


Handmade Vintage gold band wedding invitation
*my favorite!

Vintage gold band wedding invitation




*kad kawin paling sexy auwww

Handmade Ancient delight wedding card


Handmade Dainty daisy wedding card


Dah dah biar korang sendiri visit blog die. 
Vogue the vasss gitu!


Kalau aku pandai dan cerdik dan bukan otak udang, order je kad kosong, die punye band & ribbon tu buleh buat sendiri tauuu!! I loikeee :P


Monday, August 30, 2010

wedding dress from Indonesian designer

Kelllaaasss gitu!

Entah kenape tibe2 I came thru some bloggers yang mentioned pasal designer nih. The dresses memang superbly gorgeous to the max!! Macam teringin nak pakai macam tu gak. Regardless what kind of body type I have. Huh. Mari jom kite tengok hasil artistik Irna la Perle.










Ala ala vogue the vassss gituu!! Macam style gile laah pakai dress macam nii. I suke sangat yang the 1st two pictures tu macam nampak soft dan elegant dan feminin gitu seswai laaa untuk I yang tak berape nak gedix nihh! Time2 kawin kena laa nampak ayu dan gedix hahahaha :P

Time kat office tadi sempat laa pulak kan went thru some b2b blogs and ade gak dapat cari catering murah. Bile dah browse thru some photos from catering tu punye gallery, baru laa nampak yang kamera murah gambar memang tak cantik! Ahahaha. Jahat tak ayat.

Anyway, sebab dah terbace some bloggers die kate nak save money laa untuk wedding nihh tapi wedding kau tak beragak laa pulak siap pakai baju buatan designer kot. Save money ke beb? Aduhhh. Tapi, ade satu tips yang agak smart laa kan, aku pun beri lah opinion aku dekat Paeng sebab idea tu agak ok. Kurang kan jumlah hantaran - bukan duit hantaran - dulang hantaran. Tapi bile tengok2 hantaran yg aku dah listkan tu memang dah tak boleh nak kurang. Heh. Seriously. 

Theme kaler pun aku macam nak tukar tapi bile pikir2 balik, tak kisah lah! Dark brown & gold pun cantik juge! :D


Friday, August 27, 2010

before & after



Ini saye sebelum make over yee kawan2.


Nampak tak betape gemoknye saye. 
Bukan lubang hidung itu.
Lihatlah isi2 dalam badan saye itu. Mampat kan?


Story sikit....

Buku itu dibeli di Jusco Midvalley kalau tak silap lah. Memang tinggal kaler ni aje. Aku pun rembat terus. Harga less than RM20. Sebab cover die kain. Kaler lain ade tapi tak laa secantik yang ini. Hehehehe

Telahpun aku tagkan beberape page ikut laa label die, such as nikah, reception, hantaran, pelamin & deco, bedroom deco, catering etc. Memudahkan aku nak tengok balik belek2.

Bahan2 yang digunakan adalah sumber inspirasi yang didapati dari majalah Pengantin. Hihihihih. Habis aku gunting2 bagai. Yelah, kalau nak belek2 majalah Pengantin tu, ade banyak kot, susah nak ingat mane satu. So mane2 yang aku suke, yang aku rase menepati citarasa, aku gunting letak je dalam buku tu ikut laa under label ape. Best jugak. Sebab menyenangkan aku & Paeng kalau aku nak tunjuk2 kat die kan? Tak payah laa susah2 aku nak bawak majalah Pengantin tu ke hulur hilir. Berat kot. Ye tak?

Hehehehehehee njoy ur weekend loveliess :D



Sunday, August 22, 2010

jalan-jalan cari cupcake



Ok. So I found this.

Hope that helps!




p/s: ape lagi, belanje laa cupcake dekat aku sebijik!

Tuesday, August 17, 2010

mari berdengki

Kan dah cakap mood nak kawin aku datang sekali sekala bila Paeng sebok message aku cakap nak baby muke macam Mia Sara whatever. Ok? Tak sebenarnye... tapi bile die cakap camtu aku pun mule laa teringat pasal kawin eh? Apape laahhhh...

Malam nih, bermule laa lagi aktiviti blog hopping from blog to blog laa kan... mesti laa aku tengok B2B punye blog... actually, malam ni baru laahh aku tau B2B tu apee.. hahahahha BRIDES TO BE ngonggg.

Oklaahh setelah aku bersakit belakang dan sakit bontot dok mentelaah blog orang yang bakal jadik binik orang nihh banyak laaa harge2 aku jumpe.

Well, aku penah kan cerite pasal baju kawin impian aku yang design Lynda Rahim tuu kan.. nak tau berape kalau nak sewa??? Sewa sepasang laki pompuan RM4k++. Tahan nafas sekarang. Kalau nak order baru tapi nanti lepas kawin die amik balik harge RM6k++???!!! Ohhh wtffff?? Oklaah bagi yang berkemampuan silakan. Tapi tu baru sepasang ko nak pakai 3 pasang kot. No komen.

Belum cakap pulak kan pasal hall decoration, wedding favors, catering, canopy laa pulaakk, hantaran lagi... ai, ni yang buat aku nak kawin pun pikir sejuta kali pun tak abis2!!! Belum cakap lagi ko nak pegi renovate umah laa pulakk kan?? Memang style orang sekarang, anak nak kawin je renovate satu umah ekk?? Huhhuuuu whatever.

Nasib baik gak laa mak aku tu nak belikan aku bedroom set baruu kalau tak mane laaa aku nak carik duit riban2 beli bedroom set baru ek?? Maklum laa aku dok cucuk2 mak aku cakap nanti adik2 aku boleh pakai pulak kan?? Macam laa aku nak bagi diorang pakai aku punyer tuhh!!! Hahahahhaha KEJAM PUNYE KAKAK. Ehhh aku takkan buat macam tu laahh aku kan kakak yang penyayang. Sile muntah sekarang.

Paeng cakap dah2 la tu tengok blog orang kaye2 memang lee ko tak mampu. Cheh. Ingat aku nak ke habis kan duit ribu2 semate2 nak buat kenduri kawin aku tuuu sambil menyusahkan semorang (sile bace sebagai parents aku)???? Oh tidak. Baik aku habis ribu riban eurotrip dengan Paeng aje! Huh.

Ok2. At least bab doorgift tu memang aku nak jimat aje. Baju kawin aku nak cantik2 bile lagi nak pakai cantik2 kot. Heheheheh ingat tak payah laa pelamin dekat reception my side sebab aku rase walaupun aku ni bukan ramah tamah type of person, agak2 reception style tak de pelamin and pengantin sebok2 jumpe dengan tetamu pun ok lah! Macam tu baju aku tak payah panjang2 sangat sampai meleret2 2,3 kaki ye tak? Hahahahah apape pun, semua tu masih perlu difikirkan.

Urghhh kenape nak kawin pun susah sangat??!!



Oii ko sebok2 kursus kawin dah pegi belum?

Monday, August 16, 2010

bedroom deco

Entah kenape mood nak kawin tiba semula keh keh keh

Anyway, berbalik kepada topic kite pada entry kali ini, BEDROOM DECORATION untuk bilik pengantin gitu. Iye. Aku tak laa pakar sangat. Setakat yang aku tengok blog2 or google kan, diorng nak nampak cantik just add the vases with fresh flowers on the right n left side table.... taddaaaaaa dah siap pun bilik pengantin sambil tadah tangan mintak duit upah. Keh keh keh

Aku memang dah terang2 cakap kat atas, aku memang tak belajar seni asas tanii.. ehh seni bina badan ke, seni mempertahankan diri pun aku tak belajar. Lagi2 seni hiasan dalaman. Punye laa lame aku dok pikir interior design dialih bahasa jadi ape heheheh oi ingat kau mix orang putihhh???

Macam ni laaa aku dah tau aku nak bedsheet kaler putih. Mesti lah ade quilt kan? Senang itu sume, ikea kan ade! Modern vases yang simple2 tu pun ade kat ikea. Cushion pun ade. Cushion cover pun ade. Ape yang tak de kat ikea tu?? Ok. Tak payah bagitau.

Aku nak bedsheet color putih, ditambah dengan quilt dan quilt cover berwarna putih. Diadun pula dengan pillow case berwarna putih. Kemudian kita letak perase cushion berketul2 dengan design kaler brown and gold. Waahhh, taak sabar dah nak rase nihh! Lastly, topping dengan bunga2 segar kaler merah dan soft pink campur sikit dengan kaler oren gitu dipetik dari ladang Pak Cik Mail (bukan nama sebenar).

Jom kite tengok hasil tangkapan dari ladang google pulak cushion pilihhhaannnn :-









Habis geram dah dengan cushion2 sekalian, kite pegi tengok bedding pulak yang macam I nak laaa... look how luxurious white bedding is! Gambar pun aku baru jeee abis menuai dekat ladang google :-




Nak laggiii hasil menuai akuu???
Naaaahhhhhh!!






Puass???


Ni yang buat aku nak ajak Paeng pegi ikea malam ni jugak!!! 

Tetapi malangnye Paeng dekat Gemas. Tengah semayang terawih lagi. Pegi surau jalan kaki lagi uu... hehehehe



reception (his)ide

Memang mak die tu dah pegang genggam erat tak nak lepas punye type of person, die cakap die nak kaler pink ngan grey... okkkkk????

At first memang aku tak boleh nak imagine pun tapi aku pun tak nak laa cakap ape sebab itu pon his side kan? Lantak nak buat kaler kuning campur ngan biru pon tak pe! And then, I found THIS.

Hahahaha quite menarik and mak die pulak cakap nak die pakai kaler pink kott!!! Hahahahaha for me, I dont mind what kaler since I have a fair skin, any color pon buleh :P Tapi Paeng, dieee kannnn die kannn ehehhe tak mau lee cakap nanti die merajuk setahun! Hahaha

Anyway, it's kind of fun punye theme kaler, I wish I could order a cake for the ceremony ikut theme color, nak 3-tier cake, the top cake, tapi the 2nd n 3rd tier tu cupcake... walaaaaweehhhhh I loikee!!!  Aku nak design simple aje laa since IT'S A WEDDING NOT A BIRTHDAY PARTY kan???







gambar : pegi carik sendri kat google


Sedapnyeeeeerrrrrr!!!! Tulaaa aku dah naik geram tengok cake bagai. Huissshhhhhhh ni yang buat aku nak pakse Paeng pegi beli cupcake this weekend weeehhuuuuuu ~~~~~


Saturday, August 14, 2010

cerita malam sabtu

Dah lame tak update blog ni coz bz dengan zFi mega project keh keh keh

Hari tu Paeng cakap mak die dah accept tarikh bulan October tu kaannn??? Hehehe and then his side a week after dekat Selangor. Theme color still mak die nak grey n pink. Yang kelakar mak die nak kaler pink ala fuchsia tuuhh!! Hahahah aku rase tak kisah pun tapi kena laa tengok macam mane kann??

Hari ni aku pegi Jakel nak amik langsir pastu ajak mama tengok chiffon beaded dekat Jakel coz last time tengok kat Gulati's tak laa banyak choice sangat. Aku tengok pun aku dah suke. Banyak sangat tapi yang kat Gulati's tu yang macam pink2 tu tak de dekat Jakel. So I chose grey. Mula2 tengok dulu cakap tak nak last2 beli gak. Semeter RM150. Beli laa 4 meter full lining dengan chiffon tu sekali. Untuk nikah yeeee hehehehe

Cantik laaa sebab aku nak gune baju tu balik so kena laa beli yang macam tu. If beli lace, kang pakai time biase2 orang kate aku nak pegi kenduri kawin laa pulakk kan?

Gambar seperti di bawah *more pictures bersenda gurau dekat Jakel kat my sis' fon* :-







Last2 beli gak chiffon beaded nihh ingat nak pakai nasihat kakak Aini tapi macam leceh jeeeee nak carik batu2 pulaakkk kan?? Kaler dalam gambar macam putih laa pulaak. Memang aku nak pakai putih untuk nikah tapi tak nak laaa kann lepas tu aku dah tak boleh pakai baju tu lagiii putih yangg suci lagi bersih itu sesuai dipakai pada hari nikah saje ok?

Tak pe, aku percaye dengan choice aku. Mesti cantik. Aku pakai ape pun mesti cantik. Sile muntah sekarang.

Anyway, tinggal baju bertandang je laa aku nak kena beli. Hmmmm aku ade tersuke yang ade kat Jakel tu die pakaikan kat patung kaler pink kuat ade tone purple sikit. Cantik juga :)

Tak pe laaa tu nanti2. Aku ingat kasut kawin nak kena beli kaler gold ngan silver kot. Silver boleh pakai 2 kali. Time nikah and time bertandang sebab theme pun grey ngan pink kot. Time reception kat sini ppakai kasut gold aje laaaaaaaaaaa............ huuuu