Best deal in town!!! Click dekat sini tauu :D

Sunday, June 6, 2010

wedding mat salleh

Maybe sume brides to be ade tengok wedding ideas daripada website orang2 putih ni.. yelaahh nak kawin kan, kadang2 kite pun nak kelainan dalam majlis kite betul tak??

Tapi maybe ade brides yang old fashion terime je laaa seadanya kan majlis diorang. Kadang2 bukan brides tu yang buat, mak die yang menyebok ke, mak cik die yang menyebok je.. ehhh bukan menyebok, tolong jadi wedding planner tak bergaji laa ye tak??

For me, wedding ni sebenarnye mencerminkan orang yang nak disambut/ dikendurikan bukan dikorbankan ye... so kenape mesti ikut care orang sedangkan banyak lagi hal2 yang kite buleh buat untuk wedding kite.. its our wedding, its our money... why not???

Oklah, kadang2 kite ni orang melayu penuh dengan adat, ape yang kite buat susah nak diterima sebilangan pihak. Apape pun, bukan ini yang akan dibincangkan. Tapi aku nak bincangkan kelebihan wedding reception ikut care westerners :P


  1. Wedding reception die invite paling2 banyak laa 200-300 orang aje. Bergantung kepade bajet. Tak lah macam kite ni sampai 1000! Hahahaha so, everything confirm save punye lah! Dari hal doorgift, invitation cards, catering, venue. Tapi kalau yang kaye sbb tu die buleh buat dekat hotel :)
  2. Creativity itu penting. Invitation kad diorang kadang2 diorang buat sendiri termasuk laa kad holder, untuk ape pun aku tak tau laa culture diorang kan. Siap ade DIY kit tu tak boleh belah. Kat sini??? Tempah jelaaaaaaa...... yeay, terbang oh terbang duit berterbangannn....
  3. Tambahkan lagi creativity anda, centerpiece (bunga yang letak kat tengah2 meja makan tu) pun diorang buleh buat sendiri. Barang2 deco ni banyak kot kat sane. Lagi best diorang ade kedai vintage.. benda lame2 pada harge yang murah.. vintage deco memang sangat menawan! Kat sini, bagi je duit dekat katering punye orang ke, wedding planner ke, sape2 laa yang pandai buat deco untuk satu dewan/ canopy. Sebab tu laaa decoration die macam tu jeee tak de kelainan. Huhu *pandainye cakap ko pandai sgt ke nak buatt???* Lapik meja pun diorang gune sendiri punye..
  4. Tempat : diorang buat reception tu tempat best2.. nak jimat kos??? Buat aje dekat backyard masing2 hahahahha kerusi meja, pinjam je jiran tetangge. Best kan??? Sangat laa menjimatkan. Cuace diorang yang tak macam kat Mesia ni membolehkan diorang buat kat mane2 pun, tengah2 hutan pun takpe.. yang kite ni sebok laa bayar duit kerusi, canopy, sewa dewan bagai... ingat sewa dewan murahh???? Tak pe laa untuk keselesaan para tetamu. Huh! Yang peritnye kitee...
  5. Pelamin : Aku pun tak nak pelamin2 ni tapi nanti gambar kenangan tak de tak mau lee... tapi pelamin ingat murah kee??? paling murah cikai bodo dah RM500++... orang putih culture die tak de pelamin2 nih amik jee gambar tapi still die ade meja pengantin makan beradap tapi idak lee panggil makan beradap. Ye tak?? So.. jadi orang melayu memang leceh.
  6. Dessert bar ni memang menjadi kegilaan aku sebab mende yang ade kat meja ni memang best2.. sume aku suke, dari cake, cupcake, lollipop, chocolates, whatever laa yang mengikut theme diorang. Yummy....!!!!!!! Kat sini, dessert bar ko dapat laa bubur kacang, tak pun cendol... alahai.....
  7. Paling aku suke, wedding shoes diorang tak payah laa berkerawang sane sini same dengan baju macam kat sini.. yelaa kalau sewa baju tak ke didatangi sekali dengan kasut??? Yang pointed dan sarung aje tuuu?? Tak naakkk!!!! Aku nak kasut yang stylish dan nampak glamour on my big day nanti.
  8. Wedding theme diorang sgt best!!!!! Tak macam kat sini wedding theme ikut kaler aje laa.. nak nampak lain sikit, pelamin je laa ikut suke kite... yang lain, mesti laa skirting, ribbon kat kerusi dgn pejadah2 laa yang gantung2 tu sume kaler je lain2... 
Conclusion : AKU SEKARANG DUDUK MANEE???????? MALAYSIA KE US???

Lu pikirlaa sendiri *ish tak sukenye aku tiru ayat Nabil ni nanti die nak saman aku pulak mintak bayar royalty*

Macam ni aku cakap laa twist sket... korang pikir laa sendiri hehehehhehe

No comments:

Post a Comment